8 d'abril. Dia Internacional del Poble Gitano. Recursos per parlar-ne amb joves

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, us proposem diferents recursos que us poden resultar útils si mentre estem a casa teniu previst oferir activitats i recursos per treballar amb joves la interculturalitat i prevenció de la discriminació. 

Sota el lema 600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país, el 2016 es commemorà els 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya.

efemèride Dia Internacional del Poble gitano
tema Interculturalitat i prevenció de la discriminació
vídeo

El Tatuaje que más duele Vídeo per reflexionar sobre els estereotips que han de vèncer en el seu dia a dia les persones gitanes. Fundació Secretariado Gitano (0:59’)

Cortés. Orgullo Gitano. Rap contra l'antigitanisme. Rap reivindicatiu dels valors del poble gitano i contrari a les actituds racistes i discriminatòries, del jove raper gitano Juan Quintana Cortés. Drets Civils i Gènere - Ajuntament de Sabadell (3:22´)

Canvia el punt de vista / Change your view [Taller de Rap contra el Racisme]. Drets Civils i Gènere. Ajuntament de Sabadell (3:35´)

#YoNoSoyTrapacero - El poder de les paraules: reaccions en llegir la definició de “Gitano/na” del Nuevo diccionario de la RAE. Vídeo de la Fundació Secretariado Gitano (2:10´)

El Pupitre gitano - Prejudicis, estigmes i barreres que cada dia han d’afrontar els nois i noies gitanos per poder estudiar. Vídeo de la Fundació Secretariado Gitano (3:24’)

“GITANOS EN PRESENTE. Nieves, técnica educativa a La Mina” - Com els costums i tradicions culturals pesen a l’hora d’enfrontar els estudis. Museu virtual del poble gitano (4:50’)

Partir de cero - Coneixerem quin és el camí que fa Samara per poder començar de zero. Podeu consultar altres materials d'aquesta i altres campanyes  [enllaç web]

La pregunta de Samuel - Hi ha preguntes que fan història. Samuel, un nen gitano de 10 anys, té una pregunta que ni els seus pares, ni el seu professor, ni la directora de l'escola, ni un responsable d'Educació han estat capaços de contestar-li... Vídeo de la Fundació Secretariado Gitano (1:58´)

documents

Educar para encontrar-nos. Educar sin exclusión. Guia de sensibilización STOP-Racismo. Federación de Trabajadores de la Enseñanza (FETE-UGT), 2014 [accés al document]

Receptari Halar, cuina gitana a Catalunya. Fundació Alba [accés al document]

recursos web
  • BCN Acció Intercultural. Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social [accés al recurs web]
  • Recursos de la Fundació SER.GI - Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social [accés al recurs web]
  • Origen de la celebració del 8 d’abril. Centre Cívic Bon Pastor [accés al recurs web]
  • Materials i recursos de la Fundación Secretariado Gitano [accés al recurs web]
  • Materials i recursos de educatolerancia.com [accés al recurs web]
  • Interculturalitat en les polítiques locals de joventut. Sinergia, 9. Col·lecció de guies pràctiques. Direcció General de joventut, 2010 [accés al document]

Recull elaborat amb el suport del Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona.
Accés a altres recursos [s'obre en una pàgina nova]