Dia Internacional del Poble Gitano – Recursos per parlar-ne amb joves

El  8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano i per aquest motiu us proposem una sèrie de recursos que us poden resultar d’utilitat si voleu treballar amb els joves la interculturalitat i la prevenció de la discriminació. 

Sota el lema 600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país, el 2016 es commemorà els 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya.

efemèride Dia Internacional del Poble gitano
tema Interculturalitat i prevenció de la discriminació
vídeo

Cortés. Orgullo Gitano. Rap contra l'antigitanisme. - Rap reivindicatiu dels valors del poble gitano i contrari a les actituds racistes i discriminatòries, del jove raper gitano Juan Quintana Cortés. Drets Civils i Gènere l Ajuntament de Sabadell (3:22´)

Partir de cero - Coneixerem quin és el camí que fa Samara per poder començar de zero. Podeu consultar altres materials d'aquesta i altres campanyes  [enllaç web]

#YoNoSoyTrapacero - El poder de les paraules: reaccions en llegir la definició de “Gitano/na” del Nuevo diccionario de la RAE. Vídeo de la Fundació Secretariado Gitano (2:10´)

La pregunta de Samuel - Hi ha preguntes que fan història. Samuel, un nen gitano de 10 anys, té una pregunta que ni els seus pares, ni el seu professor, ni la directora de l'escola, ni un responsable d'Educació han estat capaços de contestar-li... Vídeo de la Fundació Secretariado Gitano (1:58´)

document

Educar para encontrar-nos. Educar sin exclusión. Guia de sensibilización STOP-Racismo. Federación de Trabajadores de la Enseñanza (FETE-UGT), 2014 [accés al document]

recursos web
  • BCN Acció Intercultural. Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social [accés al recurs web]
  • Recursos de la Fundació SER.GI - Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social [accés al recurs web]
  • Materials i recursos de la Fundación Secretariado Gitano [accés al recurs web]
  • Materials i recursos de educatolerancia.com [accés al recurs web]
  • Interculturalitat en les polítiques locals de joventut. Sinergia, 9. Col·lecció de guies pràctiques. Direcció General de joventut, 2010 [accés al document]

Recull elaborat amb el suport del Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona.
Accés a altres recursos [s'obre en una pàgina nova]