28 d’abril - Dia internacional de les noies a les TIC

El quart dijous del mes d'abril se celebra el Dia Internacional de les noies a les TIC. Us proposem una sèrie de recursos per reflexionar sobre la presència de les noies a les TIC i animar les noies a estudiar carreres tecnològiques.

 

Efemèride

Dia Internacional de les noies a les TIC

Tema
Recursos per parlar amb joves sobre la presència de les noies a les TIC i animar les noies a estudiar carreres tecnològiques.
Vídeos

Figuras ocultas [20th Century Studios España, 2:53] Trailer de la pel·licula sobre la intervenció de Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson en l'arribada de l'home a la lluna 

Ada Lovelace [TikTak Draw, 4:15] Draw My Life de la primera programadora de la història

"Yo quiero ser científica": Hedy Lamarr [upna, 1:00], la història de la Inventora del wifi. Trobareu més vídeos com aquest al canal youtube uona (Universidad Pública de Navarra)

Gisela Vaquero [ticsonnostres, 1:02] Val la pena persistir, seguir els somnis, fer el que t'agrada. Trobareu més vídeos com aquest a la web Noies, les tic són nostres

Quina és la situació actual de les dones i les noies TIC a Catalunya? [Xarxa Punt TIC, 2:20]

Microsoft #MakeWhatsNext: Change the Odds [Ace Metrix, 1:01] Què canviaries en el món? 

Computer Science Matters [code.org, 0:50] La informàtica és el més proper a un superpoder que teim. I tu? en vols aprendre?

Recursos web

Noies, les TIC són nostres!, és un portal web que busca animar a les noies joves a que s’interessin més pel sector TIC.

Noies, animeu-vos!! La informàtica us necessita!, article del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya amb arguments arguments i propostes per animar les noies a estudiar informàtica.

La propoSTEAM de la 15a, dades i recursos per conèixer el paper de les dones a les TIC.

Recursos de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya per commemorar el Dia Internacional de les Nenes en les TIC

TecnoGirl, programa per fomentar les vocacions tecnològiques adreçat a noies de 12 i 18 anys.

Dones i Ciència, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) fomenta les vocacions científicotècniques de la joventut i, en especial, de les dones.

CODE.org, ONG dedicada a ampliar l’accés a la informàtica a les escoles i augmentar la participació de dones i minories menys representades. Hi ha recursos i cursos on line.

PyLadies BCN, comunitat a Barcelona del grup internacional de dones programadores per fomentar la presència de dones en les comunitats de programari lliure.

Technovation Challenge, on anualment equips de noies de tot el món proposen solucions a problemes del món real mitjançant la tecnologia. A Catalunya l'impulsa l'Associació Espiral, educació i tecnologia

Guardonades a l'edició 2021 dels Premis DonaTIC

Science girl thing, pàgina de la Unió europea per promoure les vocacions científiques entre les noies.

Repositori de recursos de dones i TIC, pàgina de la Xarxa Punt TIC per visibilitzar aportacions de les dones i formentar vocacions científiques en les joves (STEAM).

La Tabla Periódica de las Científicas. Composta per noms de científiques: una científica a cada lloc de la taula periòdica. Mujeres con Ciencia.

Pàgina de la institució organitzadora del dia de les noies a les TIC 

1