Entrevista amb Lídia Muñoz, regidora de joventut de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

“Havien de participar encara més joves, més enllà dels que estan associats... I el que vam fer va ser anar al carrer, a les entitats esportives, passar per tots els centres de secundària... En comptes d’esperar que vinguin hem anat als llocs on són.”

Lídia Muñoz Cáceres, 4a tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat amb les competències de serveis territorials (urbanisme), participació ciutadana i joventut. Lídia, de 31 anys, s’ha estrenat durant aquesta legislatura en la gestió municipal tot i que és regidora des de la legislatura passada, llavors a l’oposició.

A principis d’any va aprovar el nou pla local de joventut 2012-2016, un document realista amb la situació econòmica i social actual que va apostar per un procés participatiu ampli que va recollir l’opinió de molts joves del municipi. Entre les accions per la nova legislatura: un nou equipament juvenil!!

Com has viscut l’experiència com a regidora de joventut de l’elaboració del pla local de joventut?

Per a mi ha estat una experiència molt enriquidora, pel procés, pel resultat i per totes les aportacions. Al principi, vaig començar amb les pors típiques de la inexperiència, però amb molta il·lusió, i amb ganes de rebre molts imputs de la gent jove... que ens han demostrat que tenien moltes coses a dir i moltes ganes de participar.

Què representat el fet de disposar del pla local de joventut?

Aquest document marca el rumb de les polítiques de joventut de tot el mandat, sent coherent amb el moment que vivim d’inquietud econòmica i inestabilitat dels joves.. Hem volgut ser molt curosos i realistes, hem fet línies estratègiques pels quatre anys de mandat, però hem acotat les accions a aquest any perquè el pressupost conegut és el que tenim i amb el que podem treballar. El pla es revisarà cada any, aquesta també era una de les demandes que ens han fet els joves: el que diem que sigui realista i que pugui fer-se. No sabem què passarà el 2015... per posar accions que no sabrem si es podran dur a terme a nivell econòmic.

El resultat és aquest, un document marc per tot el mandat amb accions concretes per aquest any i que ja tenim en marxa.

Van participar del procés 465 joves, 15 entitats i, a nivell municipal, diferents tècnics i regidors. Com valoreu el procés de participació?

Molt positivament, el que hem pogut fer amb aquest procés és remoure moltes inquietuds que estaven oblidades als calaixos dels tècnics i en les ments de molts joves, posar-les sobre la taula i treballar-les.

Hem fet un primer procés de valoració del pla anterior, tant a nivell intern com extern; i un procés d’anàlisi i participatiu per saber què és el que realment necessiten els joves. Als tallers van sortir moltes inquietuds dels joves, i que trenquen molts tòpics que tenen els adults! En el sentit que no participen..., que passen de tot..., que no es preocupen per l’actualitat o pel seu entorn.... Res més lluny de la realitat. Els joves tenen ganes de participar i no diuen cap bajanada, tenen molt clar com millorar el seu dia a dia.

En aquest procés va haver un moment que ens vam adonar que havien de participar encara més joves, més enllà dels que estan associats i que ja participaven. I el que vam fer va ser anar al carrer, anar a les entitats esportives, passar per tots els centres de secundària... En comptes d’esperar que vinguin hem anat als llocs on són.

Cal trencar tòpics. L’administració s’ha d’apropar a la gent. Som l’administració més propera i el que hem de fer és acompanyar els joves perquè les seves propostes es facin realitat. Són molt realistes, no demanen ni grans inversions ni activitats amb un cost astronòmic.

Quins són els principals reptes que planteja el pla local de joventut?

Treballem 6 eixos estratègics i, el primer, és la vinculació de la formació amb el món del treball; el que sempre hem conegut com l’emancipació juvenil: la formació, el treball i l’habitatge, que sorprenentment deixa de ser una prioritat pels joves! Bé, no és sorprenent, forma part de la conjuntura actual. Si no tenim un present assegurat no podem marxar de casa!

Volem treballar la vinculació entre la formació i el treball. A través del procés de participació s’ha posat de relleu que s’està fent molt, des de Promoció Econòmica i des d’Educació, però que cal treballar més transversalment i necessitem poder incidir des de joventut.

A Sant Feliu tenim un equipament públic des d’on s’ofereix tota la formació d’adults: pqpi, ptt, pla de transició al treball... es tracta de treballar tot això perquè doni resposta a les demandes dels joves.

Quina actuació concreta destacaries d’aquest nou pla?

El pla conté tot un ventall d’accions, de moure serveis en l’àmbit de l’autonomia dels joves com és la recerca de feina. En aquest cas, si el club de feina pot anar un dia al casal de joves, aquest equipament es pot convertir també en un referent en aquest tema. Destacaria aquestes accions petites i com actuació de mandat que ja recollíem al programa electoral i a l’acord de govern, la inversió de 2 milions d’euros en un equipament juvenil que actualitzi completament l’actual o la proposta d’ubicar-ho en un altre indret per tenir un servei que els joves se sentin com a propi.

Quan finalitzi la legislatura, que t’agradaria que quedés de la teva gestió?

En la línia de no dir grans objectius abstractes... m’agradaria que els joves se sentin seva la institució. Trencar amb la llunyania, amb la desafecció, el desencant d’aquest moment... que es contagia.

A mi m’agradaria, tot el contrari, contagiar als joves, des de la regidoria de joventut, il·lusió. I que omplin l’ajuntament d’instàncies per fer coses.

I des d’un punt de vista intern, el treball transversal des de les polítiques de joventut, que no és més que coordinar-se en activitats i serveis.

Entre els reptes més importants de la legislatura destaquen l’èxit escolar i la incorporació al món del treball, que la gent trobi feina i finalitzi els seus estudis. I aquí sobretot trobem els joves i encara que no sigui competència de la regidoria de joventut, farem una bona feina des d’Educació i des de Promoció Econòmica, amb plans específics d’èxit escolar, de transició al món del treball i de formació d’adults, que puguin pal·liar les conseqüències del moment que vivim.

Un moment de l'entrevista amb Lídia Muñoz, on parla dels objectius i els projectes de la nova legislatura

See video