15 de novembre. Dia Mundial Sense Alcohol. Recursos per parlar amb joves

Carly_Jayne @unsplashEl 15 de novembre és el Dia Mundial sense Alcohol. Per aquest motiu us proposem una sèrie de recursos que us poden resultar d’utilitat si voleu treballar amb joves els riscos que comporta ingerir alcohol.

Efemèride

Dia Mundial sense Alcohol

Tema
Recursos per promoure la reflexió crítica davant el consum d’alcohol.
Vídeos

Cada vez que te emborrachas te vuelves un poco más tonto [FAD Juventud, 0:22] Reflexió amb humor sobre com el consum abusiu d'alcohol pot minvar les capacitats personals.  

Los que no [Associació Dual, 1:08] L'alcohol no és un joc: "Ets dels que si o ets dels que no?"

La Clara i l'alcohol: Tinc facilitat per als idiomes [La Clara Festes, 1:01] Se li donen molt bé les llengües i entén gent que en parla de diferents. Llàstima que quan més ganes té ell de fer-se entendre...

Prevención del alcoholismo en la adolescència. [Ventana Abierta a la Familia Extremadura RISCAR 3:23] "Sabem que faràs el que vulguis, ets adolescent, però pots decidir el que et convé"

Alcohol. [Miscelánea Joven 1:59] Els amics poden ser un recurs a l’hora de combatre el problema de l’alcohol

#Me voy al trecho [Fundación FAD, 0:20]. Hi ha un camí que va des de dir que “cap menor hauria de beure alcohol" fins a fer que cap menor begui alcohol 

Prevención del consumo de alcohol [Fundación FAD, 6:07] Com reaccionar davant la seva primera borratxera?

Redes. La mirada de Elsa, drogas, el alcohol. [rtve, 10:43] L'escriptora Elsa Punset es centra en com l'alcohol és capaç d'alterar el cervell en desenvolupament de joves i adolescents.

Fem tec!

#femfesta, taller de la guia #socsaludable amb activitats per analitzar les conseqüències del consum d’alcohol i adquirir una visió crítica respecte aquest consum. 

Documents

Guia de dispensació responsable de begudes alcohòliques. Ofereix eines, pautes, protocols i estratègies per a evitar els problemes socials i de salut que es deriven del consum de begudes alcohòliques. Ajuntament de Barcelona.

Prevención del consumo de alcohol. Informació que pot ajudar a conèixer i avaluar el paper que l'alcohol juga a les nostres vides. Ministerio de Sanidad.

¿Demasiado joven? Ningú és massa jove per tenir problemes amb l'alcohol. Un qüestionari en forma de còmic per decidir si la beguda s’està convertint en un problema. Alcohólicos Anónimos.

Joves i alcohol. Idees per a professionals. Propostes per fer prevenció amb perspectiva de gènere. PDS

Guia de l’Exposició Dona la volta a l'alcohol. Aquesta exposició vol ser una eina per treballar la prevenció de consum d'alcohol entre la població jove. Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.

Postal Desmitifica l'alcohol. Material de difusió adreçat a joves entre 12 i 16 anys, per donar informació veraç sobre els efectes de l'alcohol i trencar amb creences o mites. Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.

Recursos web

Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Informació sobre el alcohol. Generalitat de Catalunya.

LaClaraInfo Informació sobre el alcohol. 

Los que no Recursos per a educadors. També té un apartat adreçat a joves 

L’abc de l’alcohol. Sortim BCN. Què passa si això de beure no va amb mi? Quins mals rotllos es poden tenir per descontrolar-se amb la beguda? I altres qüestions relacionades amb l’alcohol. 

Mitos sobre el alcohol. Fundación Alcohol y Sociedad. Aclareix alguns dels mites sobre el alcohol més estesos entre els adolescents.

Calculadora de consum d’alcohol “Veus el que beus”. Generalitat de Catalunya.

Alcohol. Efectes i riscos. Energy Control.

GUIA DE RECOMANACIONS sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals” i el DECÀLEG “10 Recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals. Agència de Salut Pública de Catalunya

Accés a altres recursos