Dia Mundial de les Persones Refugiades – Propostes per parlar amb joves

El 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Us proposem diferents recursos per sensibilitzar sobre la situació de les persones joves refugiades. 

efemèride

Dia Mundial de les Persones Refugiades

tema Recursos per sensibilitzar sobre la situació de persones joves refugiades
vídeos

Los artistas del Puente - Sueños. [CHAPTER#2, 3:55]  Quins somnis pot tenir un jove lluny del seu país i sense passaport? Pot haver-hi somnis sense papers?.

Clandestino (Vídeo Oficial). [Manu Chao, 2:28]  ‘Em diuen el clandestí per no portar paper’. Cançó que descriu i denuncia les situacions d’injustícia que pateixen les persones que abandonen la seva terra per un futur millor.

Com Goses?. [Mesclat, 3:59]  Cançó en la que es reflexiona sobre si podem tractar com a estrangera a una persona, si el que prové d’altres llocs del món forma part del nostre dia a dia.

Podríes. Juan Valderrama · Las Migas · Maria del Mar Bonet. [Juan Antonio Valderrama, 3:10]  Pensem-hi: tenim molts motius per comprendre la situació de les persones refugiades. Trobareu la lletra del poema de Joana Raspall aquí.

I will be a hummingbird - Wangari Maathai [Dirt! The Movie, 2:00] Aquest clip explica, en anglès, la història d’un petit colibrí. És un vídeo motivador davant de reptes que ens poden semblar inassolibles. Trobareu la llegenda explicada a http://sostenibilidad.us.es/index.php?id=361

Els refugiats rohinyá [ACNUR, 3:31] Joves rohinyà provinents de Myanmar expliquen la seva fugida de la violència i dels abusos dels drets humans.

De la guerra a la universitat [Barcelona Ciutat Refugi, 2:48] La Shahid i en Tattoo han arribat a Barcelona fugint de la violència a Síria per estudiar a la Universitat de Barcelona.

Nahid, iraniana de 18 anys a Atenes [CEAR, 2:19] Va arribar a Grècia en vaixell, fugint de la discriminació del seu país.

Dumbia, 16 anys, Costa d’Ivori [Proactiva Open Arms, 2:04] Va fugir, amb les seves quatre  germanes menors, de l’ablació genital.

THE BOX [canal Merve Cirisoglu Cotur, 6:48] Un curt animat que reflexiona sobre les motivacions i sensacions en la migració d’un menor no acompanyat.

The Wrong Rock. [canal [HEROmation, 14:35] Curt multipremiat sobre la igualtat, la superació de les diferències i la consciència que compartim una sola terra.

documents

WhitRefugees, mapa comunitari. Mapa interactiu que permet conèixer iniciatives a favor de les persones refugiades que es realitzen arreu del món [accés al recurs web].

Migración, personas refugiadas y Derechos Humanos. Activitat de sensibilització sobre la vivència de les persones refugiades. CEAR [accés al recurs web].

El Petit Compass. Manual d'educació en drets humans per a infants i joves [accés al recurs web].

recursos web

PINTEM els rostres de la Mediterrània, acció participativa i de denúncia engegada per Stopmaremortum. L’objectiu és crear una obra per cada persona que ha perdut la vida intentant creuar les fronteres al mar Mediterrani. Descarregueu-vos la imatge base i participeu-hi![accés al recurs web]

[Rec]fugiades, curmetratges elaborats per joves participants en el projecte amb l’objectiu de sensibilitzar en matèria de migracions i refugi. Projecte de l’associació La Bretxa i Justícia i Pau.  [accés al recurs web]

Contra viento y marea, ACNUR ens proposa, a través del joc en línia "Contra viento y marea", que ens sentim en la pell d'una persona refugiada de guerra. Inclou molta informació sobre persones refugiades i les situacions en que es troben al llarg del trajecte. [accés al recurs web]

Videoteca elaborada per Médicos del Mundo on podreu trobar multitud de vídeos útils, a partir d’experiències explicades en primera persona, per reflexionar sobre temes concrets vinculats al procés migratori. També hi trobareu materials didàctics. [accés al recurs web]

Accés a altres recursos [s'obre en una pàgina nova]