Dia Mundial del Rock – Propostes per parlar amb joves sobre música i iniciatives solidàries

El 13 de juliol se celebra el Dia Mundial del Rock, commemoració del primer festival «Live Aid» per ajudar a una emergència humanitària a Etiòpia i Somàlia. Hi van participar importants bandes i intèrprets de rock en dos concerts simultanis realitzats el 13 de juliol de 1985 a Londres i Filadèlfia amb una audiència a TV de 1.500 milions d’espectadors. Us proposem una sèrie de recursos per parlar amb joves sobre música i iniciatives solidàries.

Efemèride

Dia Mundial del Rock

Tema
Recursos per parlar amb joves sobre música i iniciatives solidàries
Vídeos

Queen Live Aid 1985 - Crazy little thing called Love [Queen Forever, 4:26] Una de les peces que va interpretar Queen al Live Aid de 1985. Hi ha qui considera que els 18 minuts d'actuació de Queen en aquell concert són, fins ara, la millor actuació musical de la història.

Shakira performs "Sale el sol" – Global Goal: Unite for Our Future [Global Citizen: 3:58] Seguint l’estela de grans concerts amb fins humanitaris, es va organitzar el Global Goal: Unite for Our Future, festival llençat per la UE i Global Citizen on van participar estrelles de la música per recaptar fons per la investigació de la vacuna contra el coronavirus i ajudar les comunitats més afectades per la pandèmia.

Bruce Springsteen tribute Official Video [NO SURRENDER FESTIVAL, 6:21] Vilanova de Bellpuig, va engegar el 2017 el No Surrender Festival, amb l’objectiu de reunir 1.001 músics interpretant «No Surrender» de Bruce Springsteen. Aquest tema parla de no perdre mai l’esperança i aixecar-se sempre que convingui si un entrebanc ens fa caure. Es tracta d’un festival per a persones apassionades del rock i solidàries que vulguin contribuir a millorar el món.

El festival de l'edició 2020, traslladat a Mollerusa, es va suspendre per la situació derivada de la COVID-19. 

We Are the World - Original 1985 [UnitedInSong, 6:19] Un important grup d’estrelles musicals, sota el nom de USA for Àfrica, el 1985 van gravar aquesta peça per recaptar fons a favor de la lluita contra la fam a l’Àfrica. Fins ara, aquest és el single més venut de la història. Aquí en teniu un altra versió cantada per joves artistes. N’hi ha moltes a la xarxa. Us animeu a fer la vostra?

Yours to Keep [The Artichokes Band, 4:39] Grup de rock participant en el Projecte Cabal Musical, basat en l’acompanyament artístic de joves músics.

C.Escobedo, Tete Novoa, Andy, Ix Valieri, Víctor Andrés, Alberto Marín & Friends. Venceremos. [Karen Parra, 4:35]  Diferents intèrprets de rock han col·laborat cantant per recaptar fons per la investigació contra la COVID-19.

10 de setembre de 1988 – Els dies clau [CCMA, 0:37]  Destacades figures del rock internacional van reunir-se a Barcelona en un concert solidari emblemàtic.

Recursos web

Las cinco mejores actuaciones del Live Aid para celebrar el Día Mundial del Rock. Recopilació d'algunes de les actuacions del Live Aid del 1985. Rock FM. 

Tocamela. L'associació de músics en línia Toca proporciona eines per aprendre a tocar cançons de guitarra.

Viasona. En aquest portal trobareu una gran quantitat d’informació, lletres i reproducció de peces de grups catalans i en català.

Revista Enderrock on trobareu actualitat, vídeos i discografia per descobrir música en català. 

Billboard i Rolling Stone són dues revistes estatunidenques dedicades a l’actualitat musical.

Accés a altres recursos