Propostes de l’OPJ per a commemorar el Dia internacional de les dones

Sumant-nos a la commemoració del dia internacional de les dones, des de l’Oficina del Pla Jove presentem aquests recursos:

Recursos pel Dia internacional de les dones #cosesdequeparlar

Sessió sobre Feminització dels equipaments juvenils el 10/3

- La guia fem tec! «De totes totes!!!» 

Els recursos mensuals #cosesdequeparlar són una sèrie de recursos audiovisuals, documentals i referències que d’utilitat per treballar amb els i les joves temes vinculats a la commemoració d’una jornada internacional. Actualment hi ha publicats 38 recursos sobre diferents temes que poden ser d’interès pel treball amb joves, com ara el 15 de novembre - Dia Mundial sense Alcohol, o el 24 d’octubre – Dia internacional contra el canvi climàtic. Els recursos Recursos pel Dia internacional de les dones s'ha elaborat amb el suport de l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona.

D’altra banda, dins del cicle «Caixa d’eines per als equipaments juvenils municipals» el proper 10 de març celebrarem una sessió on es tractarà de desigualtats, estereotips i rols de gènere en l’ús dels espais i activitats adreçades als i les joves, i sobre la perspectiva de gènere i interseccional com a eina de transformació. La sessió estarà conduïda per SURT. Fundació de Dones. Fundació Privada i comptarà amb la participació de Javier Silva Pérez, diputat de Joventut de la Diputació de Barcelona i Enric Forcada Valiente, conseller de Joventut i Habitatge del Consell Comarcal del Bages, institució que col·labora en l’organització de la sessió. Més informació i inscripcions.

En el conjunt de materials fem tec! per a la promoció de les competències vitals de les persones joves, la guia «De totes totes!!!» és un recull de propostes per abordar principalment dues qüestions entre el jovent:

  • la promoció de la igualtat de gènere.
  • la sensibilització i prevenció d’actituds masclistes.

L’objectiu de la guia és acompanyar nois i noies a plantejar les seves pròpies preguntes respecte a la igualtat de gènere i procurar resoldre-les. A través d’activitats amb un fort component vivencial es construeix un espai per tractar amb naturalitat aquestes qüestions amb joves a partir de primer nivell d’ESO. El disseny dels tallers integra els quatre pilars de l'aprenentatge proposats per la UNESCO amb activitats per aprendre a conèixer (descoberta d’un tema a partir de vídeos, contes, dinàmiques...), aprendre a fer i aprendre a conviure (situacions que cal resoldre en equip, elaboració de materials...) i aprendre a ser (activitats de reflexió individual i grupal). Les activitats proposades fomenten especialment l’expressió i la creativitat. Els continguts dels tallers parteixen d’un posicionament molt bàsic davant de la desigualtat de gènere i progressivament van introduint conceptes que poden resultar més compromesos o difícils de tractar, fins arribar a parlar de la violència masclista al setè taller. El vuitè taller, amb l’objectiu de promoure la iniciativa de nois i noies per a l’erradicació de la desigualtat i la violència masclista, proposa al grup de joves realitzar alguna actuació de sensibilització o de promoció de la igualtat en el seu entorn més proper.

Aquesta guia, els continguts de la qual van ser revisats per l'Oficina de les Dones i LGTBI, també està disponible en castellà i anglès