Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones – Propostes per parlar-ne amb joves

© @M_Descoubes @unsplash

El 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. 

La campanya 2023 de Nacions Unides: UNEIX-TE! Inverteix per prevenir la violència contra les dones i les nenes, amb l'objectiu de mobilitzar la societat per evitar la reculada dels drets de les dones i aconseguir un món lliure de violència masclista.

Proposem recursos per parlar amb joves sobre la prevenció de la violència masclista.

Efemèride

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

Tema
Recursos per parlar amb joves sobre la prevenció de la violència masclista.
Vídeos

Hazlo tú tía [Montcada Joves, 3:05]  Les dones no tenim amo!  

Malo (Videoclip Oficial) [canal Bebe, 3:39] Cançó que descriu la situació d'abús i violència contra les dones en l’àmbit familiar, parlant de com es fa aquesta violència i del patiment que comporta.

Salgamos de esta celda. [Canal  ICIPtube, 3:59] Cançó guanyadora del III Concurs ICIP de Hip-Hop per la Pau. Las Fugitivas del Silencio de l’INS Manuel Vázquez Montalbán de Sant Adrià del Besòs canten contra les injustícies i pel respecte a les dones. 

Dear dad [Jakob Ström, 5:00] Vídeo en anglès (subtitulat en anglès. A la xarxa es troben diverses versions subtitulades a l’espanyol). La protagonista planteja un advertiment al seu pare: «I will be born a girl, please do everything you can so that wont stay the greatest danger of all».

Slap her [Fanpage.it, 3:19] Què passa quan es demana a un nen que doni una bufetada a una noia? Així és com els nens reaccionen al tema de la violència contra les dones.

Això ha de canviar [ICIPtube, 3:34] Videoclip creat per alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Guillem Catà de Manresa, que denuncia el sistema, centrant-se en la violència contra les dones. Guanyador del primer premi del V Concurs de Hip-hop per la Pau (modalitat 1).

"Libérame" - Vídeo contra la violència de gènere realitzat per joves d’Abrera (8:00)

Oppressed Majority (Majorité Oprimée –english), un film d'Eléonore Pourriat (2010) [eleonorepourriat1, 10:42] I si fossin les dones qui corressin amb el tors nu pel carrer i els homes fossin assetjats per dur shorts massa curts? Pot sonar una mica simplista, però el resultat d'aquest curtmetratge és força contundent.

One Billion Rising, un curt de Eve Ensler and Tony Stroebel [V-Day, 2:59] Mostra dones de tot el món que denuncien diferents situacions de violència.

#desactivaelcontrol [Institut Català de les Dones, 1:43] Programa Estimar no fa mal. Ajuda a identificar als i les adolescents, especialment a les noies, les situacions de control abusives.

Malamente [joventutcat, 0:30] Campanya de prevenció de les violències sexuals als espais d’oci nocturn de la Direcció General de Joventut.

 

Més vídeos i recursos per parlar amb joves sobre la igualtat i les relacions de gènere, 8 de març Dia Internacional de les Dones

Fem tec!

No és no, setè taller de la guia De totes totes!!!, per promoure models socials positius i igualitaris, ajudar als i les joves a superar els estereotips i rols de gènere, promoure la reflexió i fomentar la sensibilització al voltant de la problemàtica de la violència masclista.

Objectius del taller: sensibilitzar sobre la violència de gènere i la seva naturalització i motivar als i les joves a identificar i rebutjar les actituds masclistes.

Documents

Unfollow a les violències masclistes. Eines per treballar les violències masclistes en entorns digitals. Projecte educatiu enfocat a prevenir i abordar les violències masclistes i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través dels entorns digitals. Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. 

Reproduces sexismo? mp4. Guía para jóvenes sobre prevención de la violència de género. Gobierno de Canarias. 

Percepción de la violencia de género en la adolescencia y la juventud, Verónica de Miguel Luken (2015). Colecció «Contra la violencia de género. Documentos», número 20. 

Rompiendo moldes 2021: Construir vidas sin violencias machistas. CJAS, Oxfam intermón, Almena. Informe que recull els resultats de la investigació de què opinen les persones joves sobre els imaginaris socials vinculats a les violències masclistes. 

Protocol d’actuació en casos de violències masclistes en les entitats juvenils.Consell de la Joventut de Barcelona.

Què funciona en gènere i joventut? Com prevenir i tractar les violències masclistes al jovent? Ivalua; Joventut, Igualtat i Observatori de la Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Intervenció amb adolescents que viuen relacions afectives/sexuals abusives o altres manifestacions de violències masclistes. Consorci de Serveis Socials de Barcelona.

Recull d’eines i materials entorn als protocols d’actuació davant de l’assetjament i les agressions sexuals en espais públics i contextos d’oci. Oficina de Polítiques d'Igualtat. Diputació de Barcelona. 

Recursos web

Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra la Mujer. Nacions Unides.

No estàs sola. Eines contra les violències sexuals. Recursos i informació en cas de violències sexuals. Fundació Salut i Comunitat i Ajuntament de Barcelona.

Educar en igualdad, amb recursos educatius per a promoure la igualtat i la prevenció de la violència de gènere.

Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat, composada per petits grups de joves de diferents centres educatius de Catalunya.

Programa Estimar no fa mal. Viu l'amor lliure de violència. Institut Català de les Dones.

Biblioteca virtual.  Recomanacions narratives que t'aproparan a la dolorosa vivència de la violència masclista i que mostren també les estratègies de supervivència a què moltes dones s’han hagut d’enfrontar per a superar-les. Trobaràs un apartat específic de novel·la juvenil. Xarxa de Biblioteques Municipals. Diputació de Barcelona.

Campanya Contra les violències masclistes, només dones lliures. Oficina de Polítiques d'Igualtat. Diputació de Barcelona.

Recull elaborat amb el suport del Servei de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona.

Accés a altres recursos.